Задругата на капитала

От време на време някои мои колеги журналисти се опитват да всяват смут в хармоничното ни, балансирано и преуспяващо общество. Тъй като една от основните цели на професията, която съм си избрал, е да информира хората и да им представя нещата по начина, по който те се случват в действителност, а не да им „замазва“ очите с разни лъжи и полуистини, реших да се намеся и да предотвратя всякакви спекулации по една от най-разискваните теми. А именно тази за нивата на цените на почти всичко в България и за неоснователните притеснения на част от сънародниците ни, че плащат прекалено много, печелят прекалено малко и живеят по-зле, отколкото би могло.

Наскоро пак започнаха поредица от досадни за най-трудолюбивите и най-успелите ни сънародници въпроси. Например, надигна се глас срещу цената на хляба. Преди производителите на насъщния оправдавали увеличението със слабата реколта и затова през миналата година, когато природата отрупа нивите с натежали от зърно житни класове, трябвало да се съобразят с моментната ситуация и да зарадват редовия българин с някоя и друга стотинка намаление. Да, но ние, лаиците, ли знаем по-добре, или вездесъщият производител!? Ами, разбира се, че той! А цените на житото на борсите в Южна и Северна Америка? А тези в Югоизточна Азия?

Добруджа, Мизия и Тракия може и да са народили за два български народа, но какво разбира обикновеният нашенски потребител от световната търговия на зърно? Нищо, разбира се! Също както и зърнопроизводителите, които недоумяват защо всяка година продават все повече и по-качествено зърно, а едва оцеляват. А знае ли той, че се увеличиха цените на горивата и това влияе на себестойността на продукта, който за него е просто „насъщен“?

Българинът обаче си е инат човек. Нали постоянно се хвали, че е оцелял 500 години под чужда власт… Е, за това наистина е трябвало инат, но сега той не е нужен, ако искаш да живееш добре. Някои хора обаче не осъзнават тази проста истина и биха продължили да упорстват. Та защо се качват цените на горивата, след като на същите тия световни борси напоследък стойността на барел петрол намалява, и то доста осезаемо!? На всеки специалист би му дошло до гуша да обяснява. На световните борси цената на петрола намалява, но какво общо има това с нашия регион!? Ние трябва да си гледаме в собствената паничка. Част от Европейския съюз сме, а еврото сега е с много по-слаби позиции спрямо долара, отколкото когато петролът беше скъп. Затова горивата се покачиха и тогава, покачват се и сега. Първият път заради силното, а вторият – заради слабото евро…

Нахалниците обаче биха дали примери с някои страни, също членки на ЕС и при това с доста по-висок стандарт от българския, в които цените на горивата са по-ниски от родните. Ами мисля, че го обяснихме достатъчно ясно – ако ли не, всеки е свободен да замине за някоя от посочените държави и да си зарежда там автомобила с евтино гориво. И аклиматизацията му няма да е трудна, защото със сигурност ще намери в дадената страна свой роднина, приятел или поне бивш съученик…

Особено неоснователни са обвиненията, че цените на лекарствата, произведени в България, са значително по-скъпи у нас, отколкото в някои съседни страни. Това би могъл да твърди само човек, който нищо не разбира от свободния пазар, конкуренцията и стратегическите планове на производителите за увеличаване на износа. А и, в крайна сметка, нали и по-евтини да бъдат медикаментите в аптекарската мрежа, парите пак ще бъдат измъкнати от джоба на българина, но индиректно – чрез скъпи лекарства по клиничните пътеки. Мислете модерно и гледайте малко по-далеч от носа си – кое е по-добре, в реалната икономика ли да се вливат левовете ви или в държавната администрация, където корупцията ще ги стопи като южнякът – снежен човек. А и ако не се тормозите с излишни въпроси, най-вероятно няма и да се поболеете, което означава, че няма да ви трябват лекарства.

Особено безочливите ни сънародници биха споменали също цените на храните, дрехите, услугите и за пореден път биха изтъкнали, че е цяло чудо как оцеляваме с толкова ниски доходи. Но това отново е повърхностно мислене. Световната финансова и икономическа криза не е отминала и повечето от нас оцеляват с теглене на кредити, очаквайки да дойдат по-добри времена. Вярно, лихвите са космически спрямо другите страни, но кой би могъл да обвинява банкерите? Те виждат, че можем да плащаме повече за всичко, значи не ни пречи да го правим и за кредитите. А и да не забравяме – световните борси или влияят, или не влияят на родната действителност. Според случая, а какъв е той, знаят само познайте кои? Експертите с костюмите, които обикалят телевизионните студия и се изразяват колкото се може по-неразбираемо. Но за това не са виновни те.

Те са експерти и говорят на експертен език. Когато напрегнете мозъчния си капацитет до краен предел и се опитате да вникнете в думите им, може и да ви се стори, че всеки от отговорите им противоречи на предходния и следващия, но това е защото нищо не разбирате от логиката на световния капиталов пазар. А и не ви е работа, така че захващайте се с това, за което ви плащат, че май идваше ред на увеличение на цените на тока, а щом не разбирате от фондова борса, сигурно не ви се ще да попаднете на трудовата такава.

Срещу Задругата на Капитала не трябва да се изправяте, даже и ако си мислите, че сте част от Задругата на Пръстена. Още в училище са ви казвали, че думите са по-силни от меча, нали така…

 


Публикувано в Север.бг

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Хеакъл от Диви дол

Heracles divi dol half covер small
Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на "Херакъл от Диви дол" - новата четвъртата част от поредицата "Северозападен романь".

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

6 knigi a

 ПРИМОЦИЯ

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на всичките 6 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар"), те ще ви струват 80 вместо 88 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

BULGARIAN LIVES MATTER!

 bulgarian lives

Българските медии винаги са ме изумявали силно. Поработих две-три петилетки в десетина, гониха ме за липса на политическа коректност, разни заплати ми орязваха, казват ти, че собственикът е еди кой си, излиза, че е друг. Ама, няма значение. Не е нужно да минеш по моя наивно-глуповат път, за да схванеш за каква кирлива медийна среда става въпрос. Достатъчно е да разсъждаваш и анализираш това, което е видно за всички. Това, че при мен стана по трудния начин, си е лично мой проблем.

Прочети още...
 

Снимки

rosen-manchev.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...