Извинявай, отче, не ти прощавам!

krast carkva

Извинявай, отче, но не ти прощавам! Учиш, че всичко се прощава, че само Господ има право да съди, но въпреки това аз не ти прощавам... Защото също така учиш, че да обичаш ближния си е висша благодат, а се оказва, че ти обичаш ближните си колкото Каин е обичал Авел. Или дори по-малко, защото Каин поне си е мислел, че има причина да посегне на брат си. Ти си посягал на братята си с ясното съзнание, че го правиш само и единствено за лична изгода. А всичко, което сам проповядваш, показва, че това, което ти е изгодно, в никакъв случай не е богоугодно.

Извинявай, отче, но не ти прощавам! Може би защото съм грешен и не съм извисен мирянин. Може и така да е. Няма как да се сравнявам с теб - роден със светско, приел духовно и окичен с агентурно име. Признавам си, грешен съм, но кой от трите си "аз" си ти, по дяволите!?

Извинявай, отче, но не ти прощавам! Не ти прощавам, защото се оказва, че ти си една от основните причини за гнева, който ме раздира отвътре. Денем и нощем. Кара ме безсилно да скърцам със зъби, гледайки всички хора с пречупен дух около себе си. Защото прословутата ви църква неуморно разказва истории на мъченици и светци, които с готовност са давали живота си в името на справедливостта и безкрайната борба със злото. А ти, отче, си приел една от най-големите злини в човешката история в сърцето си и си я обгрижвал неуморно и всеотдайно.

Извинявай, отче, но не ти прощавам! Не ти прощавам, защото Паисий, Софроний и дори поп Андрей поведоха миряните срещу "системата", защото знаеха, че народът има нужда от духовни и физически водачи в тежък момент. Защото вярваха, че трябва да следваш повелите на Бог, независимо колко силно е злото на земята. И ти, отче, си бил съпричастен на миряните, но само привидно, за да ги предразположиш да ти споделят колко са угнетени, в колко абсурден свят живеят и за какво мечтаят, а ти да ги утешиш набързо със заучените си фрази и да изприпкаш при олицетворението на злото, за да ги предадеш.

Извинявай, отче, но не ти прощавам! Не ти прощавам, защото ти си по-лош и от Юда, който е предал ближния си, но после поне е разбрал низостта си и се е обесил, а ти, освен предател, си лицемер и неуморно проповядваш ли проповядваш всичко, което е истинско, и в което ти хич не вярваш.

Извинявай, отче, но не ти прощавам! Не ти прощавам, защото лъжеш, че църквата е свята и чиста, но тя не е такава, тъй като тялото й е проядено на безброй места от паразити, впили се в нея с невъобразима сила. Точно като теб.

Извинявай, отче, но не ти прощавам! Не ти прощавам, защото при всеки удобен момент се показваш по телевизията, за да обясняваш как е жизненонеобходимо да те пуснат в училищата и да проповядваш вероучение. Задължително, разбира се, когато ти беше агент всичко беше задължително, та така си свикнал. Е, не ти прощавам, защото искаш да омърсиш душите на децата ми така, както си се опитал да унищожиш живота на родителите ми.

Извинявай, отче, но не ти прощавам! Не ти прощавам, защото знам как ще реагираш сега. Ти имаш много лица, но въпреки това си ужасно предвидим. Като всички подлеци. Не очаквам от теб да се изправиш и да признаеш вината си. Ако я осъзнаваше, ти щеше да напуснеш църквата още преди 20 години. Не, ти ще се изправиш и ще отречеш категорично. Или ще кажеш, че си наклеветен. Или принуден на сила. Или бог... опа, дявол знае какво...

Съжалявам, отче, но не ти прощавам! Не ти прощавам, защото раздаваш измислени високопарни титли на престъпници, караш кола за една торба сребърници, пиеш повече от кръчмарски син и не сядаш на масата без месце.

Всъщност, отче, май и няма за какво да ти прощавам. Ти не си свикнал да искаш прошка. А и отговорност не мога да ти търся, защото си хитрец и си си избрал такава професия, при която Големият шеф не ти се меси много-много. Поне засега. Сега ще понаведеш главица да мине бурята, а после - ти си знаеш. "Няма пари за ремонт на църкви", "Държавата нехае", "Децата са агресивни", опело, кръщене, сватба, освещаване на къщата на някой престъпник...

Прости ми, отче, с(ъ)греших. Няма как да се меря с теб, ти знаеш всички тайни и на Бог, и на миряните. И ги споделяш с когото ти е угодно...

 

Стоян Николов-Торлака


Статията е публикувана в сайта Север.бг

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Хеакъл от Диви дол

Heracles divi dol half covер small
Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на "Херакъл от Диви дол" - новата четвъртата част от поредицата "Северозападен романь".

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

6 knigi a

 ПРИМОЦИЯ

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на всичките 6 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар"), те ще ви струват 80 вместо 88 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

BULGARIAN LIVES MATTER!

 bulgarian lives

Българските медии винаги са ме изумявали силно. Поработих две-три петилетки в десетина, гониха ме за липса на политическа коректност, разни заплати ми орязваха, казват ти, че собственикът е еди кой си, излиза, че е друг. Ама, няма значение. Не е нужно да минеш по моя наивно-глуповат път, за да схванеш за каква кирлива медийна среда става въпрос. Достатъчно е да разсъждаваш и анализираш това, което е видно за всички. Това, че при мен стана по трудния начин, си е лично мой проблем.

Прочети още...
 

Снимки

radoslav-tsviatkov.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...