„Балкан“-о мачка пойето

 

Репортаж от най-чаканата футболна среща в световен мащаб за 2018 година

fk balkan krapchene 01

Състезателите на „Син Стрел“ Крапчене ще запомнят това гостуване на култовия терен на „Балкан“ Говежда, в това съм убеден. Няма Световно първенство, няма Гришо, няма Стефка Костадинова. Такъв мач не се забравя повече време и от четвърто място, и от трети в ранглистата, а и от ония 209 сантиметра.

Докато децата се наканят, а майка им се накипри, все пак отиваме да посетим официално събитие, мина една каруца време, та пропуснахме първия съдийски сигнал и следващите петнайсетина минути. Както и да е, влизаме на вездесъщото спортно съоръжение, децата неспирно мрънкат нещо и още не се бях ориентирал кой отбор кой е, когато нашите вкараха гол. Разбрах, че са нашите, защото голмайсторът се обърна с гръб и посочи с палци номера на фланелката си. Червени срещу сини, аз нямам нужда от дълго убеждаване, че симпатизирам на първия цвят, особено когато има и сантиментално-родова стойност. И сега мисля, че е удачно да мина на леко смекчен диалект, защото ми се струва някак несвойствено да описвам тази своеобразна битка на Термопилите на книжовен български език.

Голо беше убав, майсторска комбинацеа на висока скорус, нашия остана самечък и като я лепна от крилото, вратаро на Крапченье псува защитата си малко повече от половина час. Тогава почна наново да ги овиква, оти получи второ попаденее у вратата си, а у промеждутъко не е като да немаше положенеа за наште говежданье. Вратаро нги извади неколко пъти на косъм, а тоа съдия не свири барем три пъти ебати резачките. И, мани другото, поне толко засади отсъди, къде оно ги имаше, ама беа бая тънки и моеше да си замирва, нали сме домакине, все пак.

fk balkan krapchene 02

Ние през тва време си подаваме една бира и се разпрааме на висок тонь коя маала е по-читава, оти барата ни дели на различни цивилизации. Един вика, че при тех била индустреата, а при назе – духовнио живот, понеже оттам е цехо за пелети, па при назе – читалището. Врътиме неколко пласмасови шишета с бира и си мериме пишките кой колко ги е вадил отдънък мостовете. Горе-доле има паритет, сички сме се представили отлично на млади години, нема кво да се оплакваме, имаме постиженеа, къде сега, като сме се изпоженили, нароили диванета и сме се понаучили да си дръжиме циповете дигнати, да ни дават поводи да се сещаме за ония диви времена.

fk balkan krapchene 07

-          Ние тия ше ги утрепеме – викам и надигам бирата, къде Цеко ми я подава от долнята седалкя, без даже и да се обръща, па камо ли да спре да кове по направление маала срещу маала. Сичко е на абсоютен бъзик, оно се види и от самолет. – Два на нула, нема полувреме.

-          Кък бе, два на един е – срезаа ме накуп поне пет гласа. – Они ни вкараа още у третата минута, тебе още те немаше. Два на един е, ама ше си нги одереме кожяко!

Битката продлъжи на високи обороти, а около шеесе-седемдесе отривисти тифози подкрепваха „Балкан“ Говежда със сички позволени от законо средства.

fk balkan krapchene 04

fk balkan krapchene 08

fk balkan krapchene 09

fk balkan krapchene 10

fk balkan krapchene 11

На полувремето братчедо, он ми е пръв братчед, на укя ми син, предприе неколко смени. Старши треньор е на Крапченье, а е по-миничък от мене, ама, като се замислим, коги беаме на по десетина години, коги наближиаме четиресе, да го еба. Да паразитен израз ми е, ама кво да напраим, да го еба? Така си е било винаги.

Ако требва да сме пунктоални, он треньоро на Балкан Говежда па ми е трети братчед. Ей, само от мойта футболна кареера нищо не стана, ама кво да се праи, я съм пропаднал като мъда у съдрани гащи…

fk balkan krapchene 12

fk balkan krapchene 13

fk balkan krapchene 14

Смените у Крапченье дадоа резултат колко да биеш сонда за пресна вода у Ер Риад. Нема и се пὸ нема. Не беха изтекли и две минути от второто, мое и повечко да са били, ама ние доста бехме задлъбочили темата с тва коя е маалата, дека се раждат повече таферни ора, та не знам, мое и пет да са били. И те ти го те третио гол за „Балкан“.

Разпинтиха ги по фланго, остро центриранье и резко поди плонжо на вратаро. Муцка! И тамън се бехме успокоили, че сичко си улата у руслото със страшна сила, тоа откаченио, кък циганьете викат „копривняк“, оти они дума за зелено немат, зе, та свири дузпа за госкяньете. Не, нема да се съмневате у тва, чу се некоя псувня и оно не беше без причина, оти дузпа немаше. Даже и Колина не мое да си позволи да свири дузпа срещу назе, Говежда е у Европейскио съюз, толерантнус има, ама не чак па толко.

-          Ше я извади, вие ше видите! – Я зех бирата, ама репликата беше на тоа къде ми я подаде, конфиденциално е.

-          Я съм му научил ръкавиците, нали бех вратар? – отвръна титулярнио ни, къде поради неква причина, не знам ква, чесну ви казвам, забраих да питам, беше извън съставо.

-          У левио ъгъл рипай! – изрева Цеко, колко глас му дръжи.

Не знам чу ли го, не чу ли го, ама се фръли у лево и я извади. На средна височина беше, злобен удар, ама он я зафръли у ъгловио.

-          Верно си му научил ръкавиците – плеснах му десницата на нашио страж.

-          Я като приказвам, ти що ме не слушаш!? – офъка още една слънчогледова семка он.

fk balkan krapchene 15

fk balkan krapchene 16

Тиа от Крапченье големи поянци, я ви каем. Оно нема и полвин минута след дузпата и се сритаа на центъро двама и оня Кики май му викат, буана един от наште с топката и го препцува. Да доеш у Говежда и да пцуваш не е най-здравословното нещо на таа планета. Примерно, ако пиеш маракуя на Хаваите чисто хипотетично имаш много по-големи шансове да живееш некой день повечко, ама те, нашио не беше наясно с таа парадигма.

Oт публиката се чу:
- Ей, тва нали беше приятелски мач, бе!? Приятелюю!

fk balkan krapchene 05

Е, кво да праи човеко, отнесе един крак у бъбрецете, братчеда треньор на „Син Стрел“ Крапченье го извади моментално, оти, бъдете сигурни, щеше да бъде изкрътен за нема и триесе секунди, за назе червен картонь (ако не е станало ясно, зарди уширо герито между торса и седалището). Ама иначе рипа да се бие, не мое да се отрече, смел беше. Съдиите със зор ги развардиа, но и тука не моеме да отречеме, дръзки ора, дръжат си на работата, опраиа се за нема и три минути. И като се почна.

fk balkan krapchene 17

Скръшиме ги, я ви каем. Само на контраатака. Гол след гол. Верно, приятелска среща, ама оно тва ич не беше приятелско. Седем на един, като единио гол беше от има-нема триесе метра, а при друг требваше да изгонат вратаро на „Син Стрел“ (кво е тва име на отбор, я не мом да разберем), оти игра вънка от наказателното с ръка, ама се размина само с жлът картонь…

fk balkan krapchene 03

Кък и да е, седем на един си е седем на един. Не щем да ви каем кво ше се случи на месарите и кранистите от „Вадуц“ , ако ги докопа „Балкан“ Говежда. Сила сме и ич не ни слушат главите, ей.

-          Айде да ги водиме тия у хоремаго, да ги биаме на карти – вика един от моите съотборници по кибиченье на друг от моите съотборници по кибиченье.

-          Беги бе, ти от друга стрънь барата, я с тебе нема да играам!

-          Е, айде поне да идеме у хоремаго, да ти го нагньетем!

-          Айде!

-          Айде!

И, за кой не е разбрал: седам на един си е бая бой. Само „Балкан“ Говеждааа!

fk balkan krapchene 06

---

P.S. Само да кажа, въпреки че няма нищо общо с дербито на века, че по време на споровете покрай махалите имаше обвинение, че един от спорещите е ром, след което имаше и контраобвинение, че в нашата махала имало жена от ромски произход. Което си е самата истина, нейният ромски произход не подлежи на никакво съмнение от пръв поглед, ако разбирате какво искам да кажа. Отговорът обаче беше категоричен, макар и не дотам етнически толерантен:

- Айде бе, вие ни завиждате, че у нашта маала се е заселила Бионсе!

P.P.S. Из Говежда се носат упорити слухове, че резултато е станал осам на един (8:1). Ама лично питах съдията след крайо на мачо. Седам на един си е (7:1).


Те тука те, ако ви се чете още по темата: Гупи Вратарчето


 А ако ви липсва някоя от книгите на Торлака, може да попълните пропуска в нашия Магазин.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

b-004.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...