Диви дол - актуално, Емисеа 12

Информационна емисеа на Вела Тропоската

radiotochka 12

- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим дванаеста новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:

Със зор се събудих издзаранка, та да идем на работа. Оно едно такова, склопило се отсегде… И я не знам къде съм пошла. У такова време човек требва да си седи дом и да обикая кюмбето, поне така си мислим. Ако имате възможнус, не си мръдайте изподи юргано. Ставайте от кревато само при положенее, че ви се допика или требва да фрълите некой кръпей у кюмбето. Друго не мом да ви каем. Само здраве да е!

Спорт:

Дечоро от маалата покрай Кметството па са се проявили. Тоа път рекли да се спущат с найлонье по Ристово бранище, оти се е заледило и мое да се физгаш колко си сакаш. И они, кво да праат? Физгали се. Радистан, на Станирад сино му, е със строшена на три места предмишница, оти се фрълил у доло, барабар с шейната. Динчо на Гьоковите паднал от едно дръво, оти видел катерица и сакал да лиши свето от присъствеето й. Ерменко на Личко си разпорил целио гъзер, оти се спущал с найлонь. Да го питаш къде му е бил акъло, он е почти на тринаесе, ама друго е важното. Мое и да си зели поука, оти и тримата се прибрали йозгоре, все едно си идат от Пръвата световна. По думите на очевидци, се крепили един за друг като да са единствените оцелели от Каймакчалан. Ама дофтурете у Градо са категорични, че ше оцелеат, така че нема кво да се притесневаме за демографеата на Диви дол. Йоще повече, че вече близо една недея немаме информацеа за смрътни сючаи.

Из живото:

Таа приоданка Дочка на Братан Чворо нещо я бие съчмата май. Човеко си се прибрал из дръводелската работилница кък си му е редо и сакал да седне да жулне шес-седем рикии. По навик. Не се бръкайте, ньеговио адет не е полезен за здравето, ама като го гледам къв е бик, не му и вреди особено. И кво да види, мислите? Жена му му турила на масата салата рукола, хамон, прошуто и кедрови ядки.
- Кво е тва, ма!? – чули комшиите да я пита. А пенджерете били затворени. Сметайте дали не е навиквал тоа орапяк. Она му обяснила, че е одила до Градо спецеално да купи продукте, оти у дивидолскио гастроном нема. Сакала да му напраи изненада, оти у интернедо видела разцепкя за подобна екзотична салата. Резултато. Набръже, че емисеата е по средата, а вече требва да свръшва: строшена чиния и пръснати по целио килим рукола, хамон, прошуто и кедрови ядки. Братан Чворо се навел и се загледал. После фанал една от ядките и си гризнал с левио кучешки зъб. После ги обрал сички йозземи и пак приседнал, заебавайки сички останали съставки на екзотичната салата.
Дочка мела, а он рупал кедрови ядки със скоросмрътница. Арексало му, ама като чул колко пари излаза килото и рекъл на жена си, че ше я утрепе, ако купи йоще еднъж. Ореи и лешници пак си стават за разядка.

Били Портър знаате ли кой е? Ако не знаате, един чръномръскав, къде оди на Оскарете с рокля с шлейф, къде се влачи три метра зади ньего. По чръвенио килим, разбира се. И оня загубеняк, Денчо Пръжката, кво мислите, че му родила главата куха? Облекъл неква рокля на макье си, ама преди тва ѝ пришил йоще един фистань изодзаде, та да се влачи по ньего и улетел у кръчмата на Ваня Шугавата. Мислил, че ше стане майтап, особено оти бил с папийонка от некъв колань за престилка. Пак на макье му. Малии, кък са го били! И колко пъти са му казали „педе*ас“… Не щете и да знаате… А човеко само сакал да се помайтапи.

Утринна мъгла, Източно обещание, Френска лавандула. Има и йоще стотици видове ароматни свещи, с които уважаемите господа от Диви дол моеха да зарадват дамите на сръцето си за Свети Валентин. Ама они не го напраиха. Само Вела Тропоската, собствено я, притежавам такива свещи. Поръчах си ги онлайн. Не излезнаа млого. Дваесе и два лева с доставката. Не, че е новина, ама сакам да каем, че една жена мое да се еманципира и да не разчита на тва кво некой трифонзарезанец ше напраи за ньеа. Бъдете смели, само така ше прекръшиме таа прокиснала от спирт паплач!

С вазе беше Вела Арнаудова – Тропоската
---
Ако нещо не ви е ясно за Диви дол, у трилогията на Торлака ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...") ше се изясни. Поръчвайте от TУКА.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

b-002.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...