Диви дол - актуално, Емисеа 13

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 13
---
- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим тринаеста новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:
Йоще у ранна утрин изпече едно слънце, та не мое да се даяни. Верно, къде два градусе по Целзий е, ама у сравненее с тия дни, си е направо жега. Я да ви каем откровено, май почвам да одрътевам. По кво съдим ли? Преди цело лето чеках да дойде зимаска, сега цела зима чекам да пъкне слънце, та да сгреем кокаяцете. Кво да праиш? Старус – нерадус…

Спорт:

До моменто неизвестни на правоохранителньете органье киаци, тоест младеже, изпотрошили прозорцете на пощата с камънье. Било късно по нощите, та никой не е разбрал, оти ората си били легнали. Витали Парената Въшка каза, че ше ги намери и ше нгьи „отпори ушите“. Цитато е буквален. Кое му е спортното ли? Да, че не е новина, не е. Ама е предизвестее. Кък коги некой мач у Шампионската лига ше е след неколко деня, па е дерби и ората сакат да знаат кой контузен, кво казал треньоро на единио, па на другио отбор… Сещате се. Така и я ви каам предварително, че ше има уличен бой у Диви дол у най-скоро време. Не мом да ви дадем точна дата, порди разбираеми причини, но залозете, че едни пикльовци нема да едат як бой са нула цело, нула нула, един проценте.


Из живото:

- Биби Цветнио внезапно го фанал ишиасо у кръчмата след консумацеа на три по двеста мастика с ментечка, кило и половина вино и три бири. Строшил две чаши от болезнени подбуди, ама Ваня Шугавата му открътила два шамара и пристъпо му минал моментално, та си фанал пъто и право дом си се прибрал.
- Кирчо Шкембето от Крадни брег орал нивата на Стойо Лизгавио и изеднъж изрипил от машината и се сбръзил къде шибликите, та да се облекчи. Оказало се, че разстройството на стомашно-чревнио тракт е у резултат на предозиране с два бурканье паприкаш предишната вечер. Или поне такива са пръвоначалньете предположенеа на пострадалио. Разследваньето продлъжева.
- И накраю, добрата новина. Рамбо Маринов от циганската маала застреял с чифтето си една невестулка, къде тормозеше сички къщи покрай Долнята Тутма. Причекал я баш по здрачаванье зади чешмата и, коги она се спущила, он й ебал пичката лелина йоще с пръвата цев. Бабичките от районо останали толко доволни, оти ги отръвал от таа напас Божия, че го черпили две пръчета домашно приготвена баница и канче вино.
С вазе беше Вела Арнаудова – Тропоската
---
Още за Диви дол, знаате – у „Северозападен романь“, „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“. От ТУКА мое да ги поръчате.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

viktor-savakov.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...