Диви дол - актуално, Емисеа 22

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 22
- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! Имам удоволствеето да ви представим дваесе и фтора новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето
Кво да ви каем. Оня день пойдех на командировка. Я повече от триста километра съм минавала за цела годинь само еднъж – коги одиаме на море на Крапец с екипо на Читалещето през вече далечната осемдесе и пета годинь на вече далченио дваести век. А сега за две недии наврътех (по данни на джипиесо) повече от четристотинь и дванаесе километра (около тристтина английски сухоземни мили, оти морските са по-длъги). Качиш се у рейсо – деветнаесе градусе и слънце.

След нема и дваесе минути – снег на пръцайе вали, а климатико не работи и ти тракат зъбете. Мине има-нема полвинь час и вишните цъфнали от сви стръньи. Човек не знаа кво да си облече. Ама тва са част от рисковете на професеата на селкио читалищен работник. Сега се прибрах. Позакрепило се е. Ни е студ, ни па е голема жега, ама за посевете ме е стра, оти от дрътите ора съм чула, че коги се изпролетее прекалено рано, реколтата нема да е кък требва. Де да видиме.

Спорт
Билярд. Пардон, снукър. Сандо паднал от Качо с дванаесе на пет игри. Прайте сметка колко време са дръжали щеките като фалически символе на безхабереето и мръзело си у контекст на едно дълготрайно-безработно безвремее. Дванаесе на пет! По спомени на очевидци двубой нгьи е продлъжил повече от седам часа и тринаесе минути, след което едната щека, собствено на Сандо е била временно използвана като остень, къде е играл по гръбината на победитело у спортното съревнованее.

Из живото
- Вчера рождень день имаше Стилиан на Толиньите. Тва мунче излезна млого стабилно, а затва и го споменувам. Он си беше добър и като миничък, ама после щукна негде по градищата, та да учи вишо образованее. Връна се с една сгодна женица, доле, поди Балканьо, от Сливен. Били имали стотина войводи тамока, чела съм за повечето от тех. Па и ветровете се ебали един с друг поди Синьите камънье, у Вратнико, ама тва не знам, не съм одила там. Саках да каем за рожденио день на нашио съкрайненец Стилиан от Толиньите, къде новинарска кореспонденцеа „Диви дол“ му го честити на патерици, порди заетус. Вчера, оня день… Пътуванеа, нещо по градината да свръшиш… Нема начин.
Стилианчо обаче си завъди и детенце за чудо и приказ, семееството му е огинь бие отсегде, обичат си се арексват си се, подкрепинят се един друг, сакат да се множат йоще, а тия взаимоотношенеа не са особено разпорстранени у днешни времена. Та, да е жив и здрав йоще сто годиньи, па и тия покрай ньего! Наздраве за Стилиан от Толиньите!
- Магда Билкарката каза, че булка гъбите нади Горньо Пепеище, къде ви приказвах за тех у миналата емисеа, ги нема. Те така бе. Нема ги! Некой олигофрен алтав ги е изтръгнал свите с кореньете и мицело е заминал. Та, другата годинь булка гъба – уй! Млого сте прости, драги съсеянье. Поне по-големата част от вазе. Кък па ви не дойде акъл у главите, да еба!? Горньо Пепеище, има булки гъби. За булки не знам, ама гъби има.
- И накраю нещо юбопитно, кък създадоаме традицеа у нашта радеоточка:
Днешнята ни анкета има културноантропологически контекстец. Къв вид хорце ви се тропка, коги ви се отпущи душицата на сбор, свидня, Празник на Балканьо или друг вид сбиркя, обикновено завръшваща с меджуличнусна размена на песници:
А. Поврътулкята
Б. Ганкиното
В. Хорце, измислено лично от вазе, под влиянее на спиртни напитки, посредсвум което настъпиняте сички, имали неблагоразумеето да ви фанат за ръце на колото.

Гласувайте до дванаасе часо, ама да знаате, че вторио и третио отговор отново са автоматично блокирани от системата. Приятен день!
С вазе беше Вела Арнаудова – Тропоската
---
Знам, че не мом да сберем целата си мъдрус у 5 минути, та за повече – помагала съм на Торлака да си напише трилогеата „Северозападен романь“, „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“, така че четете, та да сфанете нещо от нещо. Има кво, ама нема кво. Ше разберете кво имам предвид. Айде, че сега сме у творчески процес и му редактираме четврътата книга от трилогеата. Със здраве!
Те тука са.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

plamen-bardarski-katalunia.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...