Ово йе стандарт!

Ебем ти и браншовите организации, ебем ти и местните администрации, ебем ти и регулаторните органи, ебем ти и главнио прокуратор, KletamajkaBalqariio! Професор Юлиан Вучков за едно е прав. И аз „Гледам и не вярвам на ушите си“.

Хора, вие осъзнавате ли наистина в каква държава живеем? Да оставим настрани сериозните геостратегически, политически и икономически теми, те не са предмет на този текст. Нека насочим погледа си в други посоки, за да видим дали можем да повярваме на… ушите си.

Преди броени дни (така е думата; не са броени, защото не мога да ги преброя във вихъра на простотиите, които ни затрупват отвсякъде), чичко Рагин се изцепи пред медиите, че трябвало да си кротуваме за оня олигофрен, дето ритна камериерката. В главата. В Хотел. Пред камери. Щели сме да отблъснем шведските туристи, които били много горди и чувствителни. Благодарение на няколко човека, повечето от които българи, живеещи в чужбина, надарени с будна гражданска съвест, медиите в скандинавската държава научиха за случката.

След реакцията им не само че швеЦите не се направиха на ощипани мадами, а изляха тонове публично възмущение спрямо… собствения си сънародник. Каква изненада! Или, може би, не е изненада. Ако живееш в нормална държава и си част от нормално общество. Ние, колцината българи, останали на територията, няма как да знаем това, защото просто не ни се е случвало.

Да, казвам, че не живеем в нормална страна. И стоя зад думите си, защото мисля, че в една такава Рагин щеше да бъде разпънат на кръст след бутафорната си оставка и месианското си завръщане. Но, у нас длъжността му не е заемана, за да помага на туризма, потенциално едно от най-силните пера в икономиката. Тя е синекурна. Нищо повече. Ама нищичко! Едни десарски мафиоти завиват туристическия бизнес с цимент…

Така прави и другарката Нина, макар и да е по-млада и да е невъзможно да е членка на ДС. При нея случаят е малко по-различен, но резултатите – идентични. Тя разбива нещо съградено в Каварна, защото истинският комунист няма възраст, пол и раса. Той се интересува от едно. Да ссади идеологическа пропаганда, класова борба и да громи анархофашистите. КПД-то му е никакво. Никога не е било, никога няма и да бъде. Той не може да раздели на две магарета сЕно.

Петилетките за три години водят до държавни фалити, а истински трудещите се и мислещите биват експлоатирани до дупка или физически отстранявани. „Комунизмът съществува, докато не свършат парите, които другите са изкарали“. Мразя студенокръвието на мис Тачър и я цитирам само по памет, но в случая, мисля си, е права.

Каварненската кокошка направи всичко това нарочно. Местните се радваха на фестивала, групите се радваха на фестивала, най-вече феновете се радваха на фестивала, икономиката на града имаше свежи постъпления. Но, комунистът не иска щастливи хора. Той иска купонна система и опашки за банани. Иначе някой може да има време да мисли и да осъзнае, че от комуниста управленец файда няма и да го изрита най-безцеремонно от мястото му.

Комунистът управленец е безцеремонен. Той по презумпция е прост, нагъл и се самозабравя от властта си. Независимо, че кожата си мени. Пръмова била Кунева. Чампоева пък Жотева… Махаме комунистическите именца на оялите се фамилии и сме нови-новенички! По почина на БКП, което вече е БСП, ама летящата чиния си е тяхна. Ш‘си сипя!

Стига бе, свалете маските! Както и да се кръсти, членът на медийния ни регулатор Бети Жи си позволи нещо, пред което даже и постъпката на чичко Рагин бледнее. Да заплашваш журналист най-открито, пред микрофони, при положение, че си член на уж най-авторитетната институция, пазеща свободата и коректността на словото в една държава в ЕС!? И после не само да не подадеш оставка, а и да не можело да те уволнят!? Чакай бе, кой ти плаща заплатата? След подобна простотия даже и 113-тото място в класацията за свобода на словото ни е много, но Бети Жи ни лук яла, ни лук мирисала, така ли? И ще си запазиш поста до 2022-а, така ли? Муцка! Навра‘У си жИстока!

В заключение искам само да кажа, че комунистическите кадри се чувстват недосегаеми и това няма да се промени без тоягата. Комунистът с кръв взема и с кръв дава властта. Сам той така твърди. Та, ако щете, и примера с болтовете на мерцедеса го доказва. Цацаронко не мисли, че трябва да се разследва „евентуалният“ опит за покушение срещу тръна в очите на цялата омазана до плешките с лайна съдебна система, защото те се били развили сами. Ти автомонтьор ли си!? По-добре да беше, ама не би! И автосервизО да ви ебем!

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Иваил цар

Ivail 2 korica predna half small

"Иваил цар", книга втора - исторически роман за противоречив владетел, загадъчна личност, дързък войн и вдъхновяващ човек. 


ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

romani torlaka

 

  •     Ако още не сте прочели Северозападната трилогия ("Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде..."), може да си я поръчате в пакет трите книги за 40 лв. вместо за 43 лв.
  •     Ако пък искате Трилогията плюс двете части на "Иваил цар", може да вземете петте книги за 68 лв. вместо за 73 лв.
  •     При поръчка на над три книги - подарък памучна торбичка с цитат!

 ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

Публицистика

КАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ БЕ, НИВАЛЯШКИ!?

ruski interesi bg

Президентът ти отива на сбирка на прорастващите комуно-носталгици в Кошице и (почти, защото комунистите предпочитат подривната дейност, а не аргументите) в прав текст заявява на Б 9, че е там, за да защитава „българските“ енергийни проекти. Разбира се, всеки, който не е имбецил, е наясно колко са български „българските“ енергийни проекти. Десетилетия цялата българска енергетика е толкова българска, колкото ниваляшка, матрьошка, водка „Путинка“, паметник „Альоша“. А президентът ни льотчик кристално ясно показа, че е поне първите две. Само че се клатушка все на Североизток, а всяка по-мъничка матрьошка е направена от все по-твърд кремльовский… минерал.

„И искам да заявя не само че България не е троянският кон на Русия в НАТО…“. Това пък премиерът ни изцепи след срещата с генералния секретар на Северноатлантическия пакт  Йенс Столтенберг. Няма да влизам в подробности. Моите разсъждения са излишни. Просто ще предам част от думите на самия пожарникар-слънце. Е, няма да се сдържа и лекичко да ги коментирам, но това си ми е в „натюрела“. Бих използвал „така съм закърмен“, но нали „всички тук парлеву франсе“?

“Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци – много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема”.

Значи, ето интерпретация. Не е меродавна, но пък може и да се окаже вярна. Особено на базата на дедукцията. Идва първо тъщата. Вие сте човек зависим от бурканите, която ви изпраща тя. Но не с паприкаш, а с евро. Пълни догоре. Нито паприкаш можете да правите, нито евро можете да изкарвате, ако няма хранилка, на която да висите като прани гащи. Подхвърляте си някоя мила, някоя лицемерна, някоя откровено лъжлива реплика. После тъщата си тръгва. По живо, по здраво. И кой идва веднага след нея? Мама!

От тъщата може да сте зависим заради бурканите, но мама хем носи повече буркани, хем от нея сте зависим и емоционално. Независимо дали сте президент, премиер или кмет на Долно Нанагорнище. И казвате на мама всичко, което сте си изприказвали с тъщата. Матушка ви е по-важна, макар и да се правите, че държите на тъщата, която прави много повече за семейството ви, макар и да дава по-малко буркани, тъй като еврото е с по-висока стойност от рублата. Просто е. Вие сте оплетен в мрежите на матушка още изначално. Тя ви е давала по рубла и пе‘десе‘ за закуска, за да станете президентчик или премиерчик. И това ви прави до гроб признателни. А народът ви да го духа и да размята флагове на ЕС колкото си иска.

И накрая, съвсем извън интерпретациите, бурканите и зависимостите. Всъщност, не, айде да е за зависимостите. Зависимости без абстиненция не се лекуват. Докато Националният ни празник е на ден, на който две империи, Руската и Османската, са подписали прелиминарен (предварителен) мирен договор помежду си, ние няма да сме суверенна държава. Да, може да се опонира, че това едва ли е най-големият ни проблем. И ще бъде правилно. Не е, но е симптоматично. Защото показва и защо бюрокрацията ни е по-голяма от кремълската, и защо яваш-явашът, алъш-веришът и бакшишът ни надминават оня по времето на Абдул Меджид I.

Та, така. На когото му се празнува, да се увива с национални флагове. Аз ще празнувам на 24-и май, 6-и септември и 22-и септември. Или пък, когато президент и премиер ни станат някакви личности, а не подкупни ниваляшки…

---

Tекстът е публикуван в сайта Биволъ.

В медиите

Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Интервю с Торлака и с коректора на романа д-р София Мицова от Югозападния университет

torlaka blagoevgrad

"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол" -  д-р Мицова.
Може да чуете интервюто с автора и коректора на книгата тук.

 

Снимки

koleda-06-a.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...