За мен

 b 39 a

Аз съм Стоян. Рязко напредвам към кризата на средната възраст, без обаче да съм излизал от пубертета. Междувременно завърших история и (почти) културна антропология, създадох трима синове (законни) и написах няколко книжлета, които очевидно твърде толерантната към графоманщината ми българска читателска общност взе, че хареса.

Това е мястото, на което представям литературата и публицистиката такива, каквито ги разбирам и правя. Надявам се нещата, които можете да прочетете тук, да ви накарат да се замислите, засмеете, разочаровате или обогатите по някакъв начин…

 

Стоян Николов-Торлака


 

За да издава сам своите книги, Стоян Николов-Торлака създаде издателството "Попов мост". Може да се свържете с нас на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
С марката "Попов мост" и с подписа на Торлака на бял свят се появиха 9 книги:

 


 

Първата книга на Стоян Николов-Торлака „Северозападен романь“, излезе през 2014 г. И този дебют най-неочаквано се нареди сред най-търсените заглавия от български автор през 2014-а. Книгата се оказа нещо напълно ново за българския читател - история на диалект, която кара хората да се смеят с глас, но им дава и доста поводи за размисъл.

 

 


 

„Автономията????“ (2015 г.) е продължението на сагата за измисленото планинско селце в Северозападния Балкан. Малко по-саркастична, малко по-цинична, но и много искрена и трогателна.  Поглеждаща между редовете към болезнени обществени въпроси. "Автономията????" е катарзисът в историята - труден за преодоляване и бурен.

 

 


 

През 2016-а се появи и „Май ше ни бъде…“ – третата част от поредицата, която успя да излекува всички рани и да отговори на очакванията на читателите. Тя обедини най-силните страни на двете предходни книги и ни отведе до финала на интересната история. С много смях, сълзи, и теми за размисъл по пътя.

 

 


 

И тъкмо когато Торлака сякаш беше създал своя ниша на книжния пазар, той се отклони от северозападната тематика и написа исторически роман за една от най-вдъхновяващите и загадъчни личности от българското средновековие - "Иваил цар", книга първа (2017 г.).  

 

 


 

Само половин година по-късно от печат излезе и продължението "Иваил цар", книга втора - вълнуващ разказ за съдбата на впечатляващ човек. - "Иваил цар", книга втора (2018 г.).  

 

 


 

През 2019 година се появи четвърта част от Северозападната сага. Данчо мининката Муфтечка, синът на Свилко и Юбица, вече е голям, див и иска да се жени. Евентуалният му тъст обаче не дава дъщеря си току-така. За да се докаже, Данчо трябва да повтори подвизите на древногръцкия герой Херакъл през 21-ви век. Много смях и 12 илюстрации са събрани в книгата. - "Херакъл от Диви дол".  

 

 


 

"Хазарт" е съвременен роман за хазарта като увлечение, като зависимост, като начин на живот. Брутален, безкомпромисен и суров. Такъв, какъвто е светът, затворен между няколко залога. - "Хазарт" (2020 г.).  

 

 


 

"101 текста на Торлака за Бивол" е сборник с публицистични статии, издаден по повод на 10-а годишнина на разследващия сайт "Биволъ". Макар и писани от 2005-а година насам, всяка от тях звучи смущаващо актуално и с точността на скалпел посочва болните места. "101 текста на Торлака за Биволъ" (2020 г.).  

 

 


 

"Разкази за маса" ни връща в любимия Диви дол. Смешни, нелепи, абсурдни - 12-те истории от селото няма да оставят никого безразличен и ни подаряват 250 страници първокласно забавление. "Разкази за маса" (2021 г.).  

 

 


Всяка от книгите с лично посвещение и автограф от Стоян Николов можете да поръчате в нашия Магазин.

Коментари  

+1 #5 Laszlo Gabris 31-12-2021 05:30
Честита нова година, Торлака! Благодаря за твоите гениялни книги, които ме карат да плача, да се усмихвам и да отварям нови хоризонти в съзнанието ми.

Да бъди жив, здрав, и обичан!

Твоя фен,
Laszlo
Цитиране
+1 #4 Торлака 31-08-2019 08:44
Здравей, Борисе,
Благодаря ти за хубавите думи!
За "Батак в ада" съм черпил информация от много различни източници, но съм се опитал предимно да наблегна на документалистиката, която са събрали краеведите и историците ни непосредствено след 1878-а. Тогава има достатъчно живи непосредствени свидетели на събитията, за да можем да сглобим приблизителна картина на случилото се в ония кошмарни дни.
Поздрави!
Цитит от Борис:
Здравей Стояне,
Северозападен роман го прочетох на един дъх и много ми хареса. ....Случайно попаднах на Батак в ада. Доколкото разбирам е твоя творба и въпросът ми е дали е издавана (самостоятелно или в някакъв сборник например). От къде си почерпил информация – топоними, имена, фамилии.
Сърдечни поздрави!
Борис
Цитиране
+1 #3 Борис 27-03-2019 09:07
Здравей Стояне,
Северозападен роман го прочетох на един дъх и много ми хареса. Не съм от северозапада но това няма значение. Всъщност интересното е, че имам колеги от северозапада, на които като показах романа не се впечатлиха много. Ама никой не е пророк в собственото си село. От мен – само адмирации!
Всъщност сега пиша за друго. Случайно попаднах на Батак в ада. Доколкото разбирам е твоя творба и въпросът ми е дали е издавана (самостоятелно или в някакъв сборник например). От къде си почерпил информация – топоними, имена, фамилии.
Сърдечни поздрави!
Борис
Цитиране
+1 #2 Торлака 17-05-2018 14:12
Здравейте, Шенай,
Исторически аргументираното име е било Отоманска (Османска) империя, но в разговорния език се е използвало и Турция. Нали сте чували пророчеството "Туркия ке падне" (1876 г.)?

Цитит от Şenay Çalışkan:
Здравейте, с удоволствие чета вашата книга "Северозападен Роман". Езикът много ми хареса и реших да се поразровя в нета - така открих сайта ви. В момента чета "Батак в ада". Там има един пасаж който звучи така - "Макар и слаба в сравнение с големите европейски империи, Турция беше една доста могъща държава. " Ако съм разбрала правилно всичко прочетено става въпрос за Баташкото Възстание от 1876 година, а Турция като държава с такова име се установява едва през 1923 година. Така че няма как през 1876 година да говорим за Турция като могъща държава.

С Уважение
Шенай
Цитиране
-1 #1 Şenay Çalışkan 04-05-2018 11:03
Здравейте, с удоволствие чета вашата книга "Северозападен Роман". Езикът много ми хареса и реших да се поразровя в нета - така открих сайта ви. В момента чета "Батак в ада". Там има един пасаж който звучи така - "Макар и слаба в сравнение с големите европейски империи, Турция беше една доста могъща държава. " Ако съм разбрала правилно всичко прочетено става въпрос за Баташкото Възстание от 1876 година, а Турция като държава с такова име се установява едва през 1923 година. Така че няма как през 1876 година да говорим за Турция като могъща държава.

С Уважение
Шенай
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

radoslav-tsviatkov.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...