Ами, не, чичо Валери, не става!

Чичо Валери (да ме извинява за фамилиарността, но не мога да се сдържа, защото го чувствам близък) оня ден разпростря замечательната си програма за развитие на туризма, икономиката и демографията. Чичо Валери може и да е пич за близките си, не знам и не искам да знам. Само че чичо Валери не е човекът, на когото трябва да разчитаме за каквото и да било по тези иначе изключително важни за развитието (или поне оцеляването на командно дишане) на страната ни насоки.

Чичо Валери каза много работи, гледаше решително от телевизора и го раздаваше решен да се бори със злото като юнака със змея. Аз обаче май нещо не съм като хората и чувам разни неща не по начина, по който чичо Валери и подобни на него ги казват. Може и да е заради незавидната дикция на чичо Валери, но да не тръгваме в тази посока, ‘щото не съм топ артикулиращият на Балканите. Нека да се конкретизираме върху намеренията на чичо Валери.

Чичо Валери щял да бори демографската криза като задържа младите у нас и привлича старите български емигранти, ония дето на чичо Валери любимата мадър Раша изнесе от тогава несъществуващата ни държава, за да обработват Бесарабията, Молдовата и Украйната й. Преди приблизително два века, че и после. Разбира се, чичо Валери иска да привлече и братята югозападни българи за каузата да не изчезнем, но чичо Валери се прави на луд за статистиката, въпреки че уж е бизнесмен (което не пропуска да отбележи) и трябва да знае как да докопа калкулатора и да го добута до простата математика.

Няма да остават младите в България. Не и сега. И аз не бих останал, макар и да не съм толкова млад вече. Но съм мазохист май, та заради това стоя тук.

Един милион човека в страната вземат инвалидни пенсии. (Много) повече от половин милион са на държавна (разбирай на наша, народна, чичо Валери) хранилка. Сред тях има и достойни служители, но за продуктивността на огромната част от тях знаем всички. Както и да е, да продължим сметките, за които чичо Валери се прави на приятно разсеян. Стотици хиляди са маргинализираните. Било защото са цигани и искат да го карат ден за ден, било защото са българи, гагаузи, индианци или марсианци и също искат да го карат ден за ден. Да висят на гърба на другите (разбирай на нашия, народния, чичо Валери).

Като изключим от уравнението и децата, които за щастие гражданските движения в „белия“ свят откопчиха от лапите на капитализЪма и трудовия процес преди горе-долу век, и които у нас са приблизително милион… Прибавим ли към тях бабите и дядовците ни, опитващи се да изживеят достойно старините си, какво получаваме, чичо Валери? За корупция, шуробаджанащина, бумащини, рекет, беззаконие и изземване на бизнеси тук не говорим, тях няма да ги слагаме в уравнението, щото днеска сме на кеф.

Ти би ли искал да си млад човек и да останеш в България, чичо Валери? Та нали, ако имаш малко мозък ще да си видял какво се случва тук? Ще знаеш кой карат джиповете и кои ровят в кофите. Би ли искал да дойдеш от Бесарабия, Македония или от където и да било и да си част от малцината, на чиито гръб се крепи цялата ви безумно раздута администрация, ония милиони, които властта съзнателно държи в битийна и житийна нищета, за да гласуват за две кебапчета? Друг път!

Би ли работил за пет стотака, чичо Валери? Независимо дали си млад български гражданин или „приоданец“, който кандидатства за виза? Или просто би затичал с мръсна газ към терминала веднага, след като хванеш тескерето си в ръка? Въпросите са риторични, чичо Валери.

Чичо Валери щял да маха сергиите с гащите и чорапите в Слънчака, а и по целокупното Черноморие, за да идват по-платежоспособни туристи. Хора с вкус, дет‘ се вика. Нека да си представим, че чичо Валери има вълшебна пръчица и размята всички капанчета по брега и целият оня битпазар, от който не можеш да се разминеш по курортните улици. И какво ще остане, чичо Валери? Незаконно построените мутробарокови хотели, любимите на всички западноевропейски естети чалготеки и привличащите вниманието на пълчища любители на природата заравнени дюни. Само това, мисля.

Ако се опрем на чалга стилистиката, как беше? „За кокошка няма прошка, за милиони няма закони“. Разрини сергиите, чичо Валери, но ако не изкараш търговците от храма, все едно нищо не си направил. А ти нямаш никакво намерение да го свършиш, защото борбата ти с паралелната държава е само пепел и плява, чичо Валери. Ти си част от нея.

Чичо Валери искал и да се къмпингува само, където трябва. Не можело всеки да си опъва палатката, гдето му скимне, защото оставял боклуци след себе си. Аз пък, като човек, който е бил и сред „курортуващи“, и на диви места с къмпингуващи, бях останал с впечатлението, че по-голямата част от вторите си събират внимателно всичко след себе си, а повечето от първите мятат навсякъде фасове, мазни дюнерджийски хартии и пълнят морето с фекални води, но явно бъркам, чичо Валери. Ти си знаеш.

Говориш едно, а аз чувам друго. Грешката е някъде там, знам ли къде, чичо Валери? Дали демографията ще се оправи, ако сме най-бедната, най-корумпирана и с най-раздута администрация държава в Европейския съюз? Дали гащите и чорапите са по-голям дразнител за заможните туристи от архитектурния декаданс и зверското унищожаване на природата по курортите ни? Дали трябва да се налагат строги глоби на замърсяващите, независимо дали са къмпингуващи или мастити предприемачи, а не да се слагат етикети и да се раздават забрани на парче? Ти си знаеш, чичо Валери, ти си знаеш.

И ние си знаем…

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Иваил цар

Ivail 2 korica predna half small

"Иваил цар", книга втора - исторически роман за противоречив владетел, загадъчна личност, дързък войн и вдъхновяващ човек. 


ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

romani torlaka

 

  •     Ако още не сте прочели Северозападната трилогия ("Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде..."), може да си я поръчате в пакет трите книги за 40 лв. вместо за 43 лв.
  •     Ако пък искате Трилогията плюс двете части на "Иваил цар", може да вземете петте книги за 68 лв. вместо за 73 лв.
  •     При поръчка на над три книги - подарък памучна торбичка с цитат!

 ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

Публицистика

КАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ БЕ, НИВАЛЯШКИ!?

ruski interesi bg

Президентът ти отива на сбирка на прорастващите комуно-носталгици в Кошице и (почти, защото комунистите предпочитат подривната дейност, а не аргументите) в прав текст заявява на Б 9, че е там, за да защитава „българските“ енергийни проекти. Разбира се, всеки, който не е имбецил, е наясно колко са български „българските“ енергийни проекти. Десетилетия цялата българска енергетика е толкова българска, колкото ниваляшка, матрьошка, водка „Путинка“, паметник „Альоша“. А президентът ни льотчик кристално ясно показа, че е поне първите две. Само че се клатушка все на Североизток, а всяка по-мъничка матрьошка е направена от все по-твърд кремльовский… минерал.

„И искам да заявя не само че България не е троянският кон на Русия в НАТО…“. Това пък премиерът ни изцепи след срещата с генералния секретар на Северноатлантическия пакт  Йенс Столтенберг. Няма да влизам в подробности. Моите разсъждения са излишни. Просто ще предам част от думите на самия пожарникар-слънце. Е, няма да се сдържа и лекичко да ги коментирам, но това си ми е в „натюрела“. Бих използвал „така съм закърмен“, но нали „всички тук парлеву франсе“?

“Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци – много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема”.

Значи, ето интерпретация. Не е меродавна, но пък може и да се окаже вярна. Особено на базата на дедукцията. Идва първо тъщата. Вие сте човек зависим от бурканите, която ви изпраща тя. Но не с паприкаш, а с евро. Пълни догоре. Нито паприкаш можете да правите, нито евро можете да изкарвате, ако няма хранилка, на която да висите като прани гащи. Подхвърляте си някоя мила, някоя лицемерна, някоя откровено лъжлива реплика. После тъщата си тръгва. По живо, по здраво. И кой идва веднага след нея? Мама!

От тъщата може да сте зависим заради бурканите, но мама хем носи повече буркани, хем от нея сте зависим и емоционално. Независимо дали сте президент, премиер или кмет на Долно Нанагорнище. И казвате на мама всичко, което сте си изприказвали с тъщата. Матушка ви е по-важна, макар и да се правите, че държите на тъщата, която прави много повече за семейството ви, макар и да дава по-малко буркани, тъй като еврото е с по-висока стойност от рублата. Просто е. Вие сте оплетен в мрежите на матушка още изначално. Тя ви е давала по рубла и пе‘десе‘ за закуска, за да станете президентчик или премиерчик. И това ви прави до гроб признателни. А народът ви да го духа и да размята флагове на ЕС колкото си иска.

И накрая, съвсем извън интерпретациите, бурканите и зависимостите. Всъщност, не, айде да е за зависимостите. Зависимости без абстиненция не се лекуват. Докато Националният ни празник е на ден, на който две империи, Руската и Османската, са подписали прелиминарен (предварителен) мирен договор помежду си, ние няма да сме суверенна държава. Да, може да се опонира, че това едва ли е най-големият ни проблем. И ще бъде правилно. Не е, но е симптоматично. Защото показва и защо бюрокрацията ни е по-голяма от кремълската, и защо яваш-явашът, алъш-веришът и бакшишът ни надминават оня по времето на Абдул Меджид I.

Та, така. На когото му се празнува, да се увива с национални флагове. Аз ще празнувам на 24-и май, 6-и септември и 22-и септември. Или пък, когато президент и премиер ни станат някакви личности, а не подкупни ниваляшки…

---

Tекстът е публикуван в сайта Биволъ.

В медиите

Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Интервю с Торлака и с коректора на романа д-р София Мицова от Югозападния университет

torlaka blagoevgrad

"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол" -  д-р Мицова.
Може да чуете интервюто с автора и коректора на книгата тук.

 

Снимки

rosen-manchev.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...