Някои размисли за позитановската борба с демографската криза

Нека да пропуснем велелепните изказания на премиера в оставка и дясната му ръка физкултурник, с които за пореден път се опитват да ни вменят вина и да ни убедят, че си живеем отлично, колкото и да ни се струва, че не е така.  Да не се занимаваме и с голите снимки на директора, за когото подозираме, че е добър специалист, попаднал в капана на кризата  на средната възраст. Достатъчно се каза и за поредния поръчков участък от магистрала „Хемус“, оная схема ни е до болка позната. И президентът каза каквото трябваше, а дяволите зачетоха Евангелието на когото както му изнася. Смях през сълзи…

Затова си позволявам да предложа да обърнем внимание на коминтерновския вариант за майка на нацията. Тоест, на новата стопанка на летящата чиния на Бузлуджа.

Няма спор, че в по-голямата част от обвиненията й спрямо сегашните властващи (в оставка) има доста сериозен резон. Трудно е да се отрече и че госпожа Нинова изглежда и артикулира доста по-добре, отколкото някои от предшествениците си на болшевишкия престол на „Позитано“ 20. Ходът й с предлагането на привидно външна за изключително компрометираната даже и в очите на бабичките Столетница фигура за президентския пост безспорно беше смела и „хвана дикиш“, както се казва в някои региони на страната. С любезната подкрепа на г-н Борисов и кандидат майката на нацията.

Но, сега… Да започваме предизборна кампания, като се заявяваме като социално отговорни, при положение, че всички „пролетарии“, водачи на партията ни са отдавна преяли до козирките на окичените си с петолъчки каскети… Да твърдим, че ще се борим с демографската криза… Всъщност, нека спрем дотук, тъй като въпросната демографска криза е несъмнено най-големият проблем на България, напук на корупцията, беззаконието и инертната външна, вътрешна, икономическа, образователна, социална, здравна и каквато и да било друга политика.

Госпожа Нинова заявява готовност да спечели изборите (похвална решителност; както обичаме да казваме „по-зле няма накъде“), но онзи изпразнен от съдържание лозунг в хибридната й война срещу другите глави на една и съща ламя за преборването с демографската криза би бил наистина трогателен, ако не е проява на зловеща демагогия. Няма да се преборите с драстичното намаляване на населението, госпожо Нинова, и го знаете отлично. Не само вие, но и колегите ви от другите партии, които по един или друг начин са се докоснали до властта през последните 27 години. Няма да го направите просто, защото не го искате.

Сега действащите български политици не сте такива хора. Вие сте по плямпането на празни приказки и показните демонстрации, независимо дали ще поднасяте цветя в Правец или ще режете лентички тук и там. Имам ужасно много приятели и от двата пола във фертилна възраст и стряскащо голям процент от тях нямат деца (като съзнателен избор, без да имат репродуктивни проблеми) или създават и отглеждат поколението си в чужбина.

Не го правят, защото така им е скимнало, а именно заради работата на вас, политиците. Заради корупцията, беззаконието, алъш-веришите на най-високо ниво, битовата престъпност на най-ниско, тромавата икономика, за която голяма вина носи още по-тромавата бюрократична машина, безумно многото усилия, за да постигнеш дори и най-минималните резултати.

Демографска криза не се решава с приказки, госпожо Нинова. Колко пъти БСП беше на власт след Десети, а вие бяхте част от ръководството му (след резкия ви завой от синьо в червено) през последните десетилетия? Доста години изкарахте в Народното събрание, освен това. Неизменно.

На базата на делата ви, лично вашите, тези на партията ви и онези на цялата политическа класа, можем да направим „обосновано предположение“, че решението на демографската криза според българските държавни мъже и жени се свежда до поголовно клатене на „негово величество избирателя“. Нима има нормален човек, способен да повярва, че който и да е представител на сегашната ни политическа класа би направил каквото и да било за да се пребори с демографската криза?

За да се случи това трябва импулс. Хората трябва да повярват в институциите и да се почувстват сигурни за бъдещето си и за бъдещето на евентуалното си поколение. Българските политици ни докарахте дотам, че да закърнее и един от най-първичните ни инстинкти – този за продължаването на поколението. И нито Нинова, нито Борисов, Каракачанов или Карадайъ ще променят нещо, защото едно е царицата майка, а съвсем друго – търтеят. Трябват пчели, които да работят, а не жужащи оси. На пръв поглед си приличат, ама е достатъчно да те ужилят няколко пъти, за да започнеш да ги разпознаваш. Безпогрешно. Благодаря за вниманието!

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Иваил цар

Ivail 2 korica predna half small

"Иваил цар", книга втора - исторически роман за противоречив владетел, загадъчна личност, дързък войн и вдъхновяващ човек. 


ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

romani torlaka

 

  •     Ако още не сте прочели Северозападната трилогия ("Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде..."), може да си я поръчате в пакет трите книги за 40 лв. вместо за 43 лв.
  •     Ако пък искате Трилогията плюс двете части на "Иваил цар", може да вземете петте книги за 68 лв. вместо за 73 лв.
  •     При поръчка на над три книги - подарък памучна торбичка с цитат!

 ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

Публицистика

КАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ БЕ, НИВАЛЯШКИ!?

ruski interesi bg

Президентът ти отива на сбирка на прорастващите комуно-носталгици в Кошице и (почти, защото комунистите предпочитат подривната дейност, а не аргументите) в прав текст заявява на Б 9, че е там, за да защитава „българските“ енергийни проекти. Разбира се, всеки, който не е имбецил, е наясно колко са български „българските“ енергийни проекти. Десетилетия цялата българска енергетика е толкова българска, колкото ниваляшка, матрьошка, водка „Путинка“, паметник „Альоша“. А президентът ни льотчик кристално ясно показа, че е поне първите две. Само че се клатушка все на Североизток, а всяка по-мъничка матрьошка е направена от все по-твърд кремльовский… минерал.

„И искам да заявя не само че България не е троянският кон на Русия в НАТО…“. Това пък премиерът ни изцепи след срещата с генералния секретар на Северноатлантическия пакт  Йенс Столтенберг. Няма да влизам в подробности. Моите разсъждения са излишни. Просто ще предам част от думите на самия пожарникар-слънце. Е, няма да се сдържа и лекичко да ги коментирам, но това си ми е в „натюрела“. Бих използвал „така съм закърмен“, но нали „всички тук парлеву франсе“?

“Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци – много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема”.

Значи, ето интерпретация. Не е меродавна, но пък може и да се окаже вярна. Особено на базата на дедукцията. Идва първо тъщата. Вие сте човек зависим от бурканите, която ви изпраща тя. Но не с паприкаш, а с евро. Пълни догоре. Нито паприкаш можете да правите, нито евро можете да изкарвате, ако няма хранилка, на която да висите като прани гащи. Подхвърляте си някоя мила, някоя лицемерна, някоя откровено лъжлива реплика. После тъщата си тръгва. По живо, по здраво. И кой идва веднага след нея? Мама!

От тъщата може да сте зависим заради бурканите, но мама хем носи повече буркани, хем от нея сте зависим и емоционално. Независимо дали сте президент, премиер или кмет на Долно Нанагорнище. И казвате на мама всичко, което сте си изприказвали с тъщата. Матушка ви е по-важна, макар и да се правите, че държите на тъщата, която прави много повече за семейството ви, макар и да дава по-малко буркани, тъй като еврото е с по-висока стойност от рублата. Просто е. Вие сте оплетен в мрежите на матушка още изначално. Тя ви е давала по рубла и пе‘десе‘ за закуска, за да станете президентчик или премиерчик. И това ви прави до гроб признателни. А народът ви да го духа и да размята флагове на ЕС колкото си иска.

И накрая, съвсем извън интерпретациите, бурканите и зависимостите. Всъщност, не, айде да е за зависимостите. Зависимости без абстиненция не се лекуват. Докато Националният ни празник е на ден, на който две империи, Руската и Османската, са подписали прелиминарен (предварителен) мирен договор помежду си, ние няма да сме суверенна държава. Да, може да се опонира, че това едва ли е най-големият ни проблем. И ще бъде правилно. Не е, но е симптоматично. Защото показва и защо бюрокрацията ни е по-голяма от кремълската, и защо яваш-явашът, алъш-веришът и бакшишът ни надминават оня по времето на Абдул Меджид I.

Та, така. На когото му се празнува, да се увива с национални флагове. Аз ще празнувам на 24-и май, 6-и септември и 22-и септември. Или пък, когато президент и премиер ни станат някакви личности, а не подкупни ниваляшки…

---

Tекстът е публикуван в сайта Биволъ.

В медиите

Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Интервю с Торлака и с коректора на романа д-р София Мицова от Югозападния университет

torlaka blagoevgrad

"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол" -  д-р Мицова.
Може да чуете интервюто с автора и коректора на книгата тук.

 

Снимки

ot-chitateli-009.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...