Един като ‘ората нема, действайте!

barekov

Странно е колко ефективно работят масовата психоза и хибридната война У Територията. Докато КлюкарникА гърми как Бареков превел „бедра“ на турски, а не искал да прави симултантен превод на самия себе си, докато чете изречение от вестник (сложно е за обяснение), керванът си върви. Да, половината свят разбра, че Дудука не говори инглиша още по време на чутовното му изказване за димокръсито в нова Персия.

Какво му беше работата да се бута там, не мога да си обясня и до днес. Само предполагам, че явно е прекалено тъп, за да си седи на дирника в Брюксел, да мълчи като пукал и да се радва, че ние сме още по-тъпи и сме позволили да ни представлява на международна сцена, въпреки че милион пъти преди това ни показа за какво човекоподобие става въпрос. Но както казах, масовата психоза и хибридната война тук са безпощадни господари.

ОК, всички, даже и роднините му, ако имат грам мозък, знаем, че сме сбъркали с Бареков евродепутат, але, але! Някои от нас са сбъркали, че не са го убили с камъни, докато е било време, други са сбъркали, че са се подвели да гласуват за него за няколко кебапчета и Х лева. Такива като мен пък са сбъркали, че алиенацията ги е обхванала дотолкова, че не искат и да чуят за „свещения“ вот и другите тъпотии, който ни нариват политиците като опорни точки. Всички заедно обаче сме виновни, че сега изобщо обсъждаме Дудука. Той е поредната грешка на растежа ни като гражданско общество и нито е важно дали знае английски, нито ми пука, че бил казал на журналистка нещо за баджаците й. Това мога да го видя на пазара всеки ден.

Лошото е, че явно предците ни са били доста по-мъдри от нас и чрез поговорките са предвидили омагьосания кръг, в който ще се въртим… нямам представа докога. Докато си плямпаме възмутени за дудуци и баджаци, У Територията тече разгорещена предизборна кампания, от която се интересуват приблизително сто-двеста души. Претендентите за поста държавен глава на най-старата европейска държава, която носи първото си име, както обича да ни повдига самочувствието професорчо (който не иска да чете за недоразумения на природата, да спре дотук, достатъчно описах и по-горе), дето като млад бил гларус (по собствените му думи), са меко казано под всякаква критика. До един.

Но, да се върна към народните мъдрости и да се опитам да използвам разни литературни похвати, за да не ме обвинят, че съм агитатор за нечия кампания или хейтър. То, не че има как да не си хейтър, живеейки У Територията, ама айде…

Да вземем например поговорката „От кол и въжЕ“, тя малко на клише бие в случая, ама… Майката на нацията, Митьо, Жорж, Каракачанката, Аптекаря, другите??? Стига бе, пичове, вие майтапите ли се? Да не съм пра‘ен У г*з, та да ме вземате чак толкова за малоумен!? Няма начин, просто няма начин да си пикая на вота толкова мазохистично!

Нека помислим и дали не би било на място „Хвани единия, удари другия“. Колко бяха кандидатурите? Май двайсе‘ и три. Понеже съм изключително отвратен от предизборния процес в сегашния му вид, пък камо ли от тази точно кампания, не съм и труда си направил да смятам колко са кандидатите. Но, приблизително двайсе‘ и три за мен рязко клони към нула, такава ми е математиката, може и да не съм Питагор, но ей ме, на! Кръгла, очебийна, безсъдържателна нула.

А пък какво ще кажете за „Не мо‘е да раздЕли на две магарета сЕно“? Тази е малко северозападна клишерация, та смятам за нужно да обясня, че значи да си напълно неспособен да свършиш нищичко полезно на този свят. Ама нищичко, абсолютно нищичко. Ако трябва да ви убеждавам, че това важи за всичките ни „харизматични“ кандидати за президент, значи не мо‘ете да раздЕлите на две магарета сЕно, честно.

Нито един от тия мръсни няколко дузини смешници (барабар с кандидатите за вицета) няма визията (и в двата смисъла), възможностите, морала, правото или способностите да е глава на държавата, която сме наследили от кръвта на предците си и сме длъжни да предадем в що-годе прилично състояние на мечтите на децата си. Да не говорим, че най-много един или двама знаят някой чужд език, както правилно ги обвини Дудука.  Пък камо ли да познават етикета на дипломатическите среди, който лично за мен е пълна позьорщина и глупост, но аз не съм държавен глава, нито имам претенциите да ставам такъв, а в техните среди това май било изключително важно, доколкото ми каза едно птиченце.

Оставете го Бареков да си знае английски колкото му душа иска. Неговото чудо ще свърши, евродепутатите все пак не са доживотни. Като него ни се изредиха много през „Прехода“ и го преживяхме. Кажете какво да правим с шайката, с която ни канят като с конско месо? Никога, ама никога не съм вярвал, че има каквато и да било вероятност това да са претендентите за лидер на нацията. Поне един, ама поне един да имаше за какво да се хванеш, че да му повярваш…

По изборите ще се направя на приятно разсеян и ще се сетя за тях „на патерици“ като за рожден ден на не много близък приятел. Ако имате малко любов към Родината ни и загриженост за това дали Територията ще се превърне отново в държава, ви съветвам да постъпите като мен. Нека да им покажем, че задължителни или незадължителни, между хърбел и щърбел, между куцо, кьораво и сакато, отказваме да участваме в избори за самодържец на България, колкото и изпразнен от смисъл да е този израз тук и сега…

 


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Иваил цар

Ivail 2 korica predna half small

"Иваил цар", книга втора - исторически роман за противоречив владетел, загадъчна личност, дързък войн и вдъхновяващ човек. 


ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

romani torlaka

 

  •     Ако още не сте прочели Северозападната трилогия ("Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде..."), може да си я поръчате в пакет трите книги за 40 лв. вместо за 43 лв.
  •     Ако пък искате Трилогията плюс двете части на "Иваил цар", може да вземете петте книги за 68 лв. вместо за 73 лв.
  •     При поръчка на над три книги - подарък памучна торбичка с цитат!

 ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

Публицистика

КАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ БЕ, НИВАЛЯШКИ!?

ruski interesi bg

Президентът ти отива на сбирка на прорастващите комуно-носталгици в Кошице и (почти, защото комунистите предпочитат подривната дейност, а не аргументите) в прав текст заявява на Б 9, че е там, за да защитава „българските“ енергийни проекти. Разбира се, всеки, който не е имбецил, е наясно колко са български „българските“ енергийни проекти. Десетилетия цялата българска енергетика е толкова българска, колкото ниваляшка, матрьошка, водка „Путинка“, паметник „Альоша“. А президентът ни льотчик кристално ясно показа, че е поне първите две. Само че се клатушка все на Североизток, а всяка по-мъничка матрьошка е направена от все по-твърд кремльовский… минерал.

„И искам да заявя не само че България не е троянският кон на Русия в НАТО…“. Това пък премиерът ни изцепи след срещата с генералния секретар на Северноатлантическия пакт  Йенс Столтенберг. Няма да влизам в подробности. Моите разсъждения са излишни. Просто ще предам част от думите на самия пожарникар-слънце. Е, няма да се сдържа и лекичко да ги коментирам, но това си ми е в „натюрела“. Бих използвал „така съм закърмен“, но нали „всички тук парлеву франсе“?

“Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци – много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема”.

Значи, ето интерпретация. Не е меродавна, но пък може и да се окаже вярна. Особено на базата на дедукцията. Идва първо тъщата. Вие сте човек зависим от бурканите, която ви изпраща тя. Но не с паприкаш, а с евро. Пълни догоре. Нито паприкаш можете да правите, нито евро можете да изкарвате, ако няма хранилка, на която да висите като прани гащи. Подхвърляте си някоя мила, някоя лицемерна, някоя откровено лъжлива реплика. После тъщата си тръгва. По живо, по здраво. И кой идва веднага след нея? Мама!

От тъщата може да сте зависим заради бурканите, но мама хем носи повече буркани, хем от нея сте зависим и емоционално. Независимо дали сте президент, премиер или кмет на Долно Нанагорнище. И казвате на мама всичко, което сте си изприказвали с тъщата. Матушка ви е по-важна, макар и да се правите, че държите на тъщата, която прави много повече за семейството ви, макар и да дава по-малко буркани, тъй като еврото е с по-висока стойност от рублата. Просто е. Вие сте оплетен в мрежите на матушка още изначално. Тя ви е давала по рубла и пе‘десе‘ за закуска, за да станете президентчик или премиерчик. И това ви прави до гроб признателни. А народът ви да го духа и да размята флагове на ЕС колкото си иска.

И накрая, съвсем извън интерпретациите, бурканите и зависимостите. Всъщност, не, айде да е за зависимостите. Зависимости без абстиненция не се лекуват. Докато Националният ни празник е на ден, на който две империи, Руската и Османската, са подписали прелиминарен (предварителен) мирен договор помежду си, ние няма да сме суверенна държава. Да, може да се опонира, че това едва ли е най-големият ни проблем. И ще бъде правилно. Не е, но е симптоматично. Защото показва и защо бюрокрацията ни е по-голяма от кремълската, и защо яваш-явашът, алъш-веришът и бакшишът ни надминават оня по времето на Абдул Меджид I.

Та, така. На когото му се празнува, да се увива с национални флагове. Аз ще празнувам на 24-и май, 6-и септември и 22-и септември. Или пък, когато президент и премиер ни станат някакви личности, а не подкупни ниваляшки…

---

Tекстът е публикуван в сайта Биволъ.

В медиите

Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Интервю с Торлака и с коректора на романа д-р София Мицова от Югозападния университет

torlaka blagoevgrad

"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол" -  д-р Мицова.
Може да чуете интервюто с автора и коректора на книгата тук.

 

Снимки

b-002.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...