Искам да приличам на ариец, доктор Енчев!

anders breivik

Андерш Беринг Брайвик, норвежецът, който на 22 юли миналата година стресна целия свят с убийството на 69 човека на остров Ютьоя и на още осем в Осло, си направил пластична операция на носа, за да изглежда „по-арийски”. Според показанията на един от бившите си приятели серийният убиец си слагал пудра и се притеснявал за това как стои косата му, целейки да докара външния си вид по-близък до класическия за представител на „привилегированата раса”.

Призованият от съда в норвежката столица близък на убиеца твърди, че Брайвик е правил впечатление на умен човек и винаги се е държал приятно с околните. ВВС предава точните му думи по следния начин „Радвах се на компанията му. Ако не се чувствахме добре в негово присъствие, нямаше да се срещаме”. Той обаче признава, че заедно с останалите приятели на Брайвик приемали решението му да прибегне до пластична операция като „малко декадентско”.

Според показанията на самия сериен убиец хирургическата намеса се наложила, след като той бил ударен с юмрук от пакистанец, но приятелят му твърди, че не знае подобен инцидент изобщо да се е случвал. Той споделя, че Брайвик не е бил затворен човек. Напротив: радвал се на компанията на околните, бил доста социален, не създавал проблеми и показвал толерантност.

След този твърде дълъг увод ми се ще да прескоча изложението и да направя няколко извода:

1. Светът е пълен с хора, които са готови да стигнат до крайност, за да опровергаят поговорката „Хубост на сила не става”. Някои от тях скърцат със зъби, че евгениката се е провалила с гръм и трясък и си правят пластични операции, слушайки „Пръстенът на нибелунгите”. Други си слагат стотици кубици в циците и мирясват едва, когато около масата, върху която пеят, се разлетят хиляди накъсани на едро салфетки. Трети пък не правят нито едното, нито другото. Просто си седят и чакат. Като пернишки разлом. Засега.

2. Не е необходимо да изглеждаш опасен или луд, за да си такъв. Ето, Андерш са го „посрещнали по дрехите” и затова не е останал никой жив, за да го изпрати „по ума”…

3. Общото усещане за несправедливост, което до преди десетилетие-две не беше характерно за западните общества, сега се настанява все по-осезаемо в тях. Дотолкова осезаемо, че психично болни като Брайвик обявяват, че се борят срещу мултикултурализма и културния марксизъм – на практика същото, заради което се самовзривяват и ислямските фундаменталисти.

4. Неистовата омраза към различните е заложена у слабите и тя ще си остане в душите им до края на света. За да има все пак някаква сигурност, ще е хубаво силните на деня да спрат да водят „справедливи” войни навсякъде, където има петрол, а да се вгледат малко по-сериозно в собствения си двор.

5. Спрете да пишете и говорите как Брайвик признал за двете си атаки, как отрекъл да е криминално отговорен, защото се смята за „съвременен кръстоносец”, как от подсъдимата скамейка показва разни знаци на малоумните си ултрадесни последователи. Това само му създава ореол на човек, който вярва в идеите си и притегля на негова страна още малоумни ултрадесни последователи. Фактът, че си прави пластични операции и се гримира, е сташно ефикасно оръжие, с което самият той се разстрелва демонстративно. Защото хейтърите, които му симпатизират, повече от всичко искат да изглеждат като истински мъже. И козметичните забежки на Андерш определено няма да им се понравят…

В Норвегия май е доста благодатно да си масов убиец. Според законите на прочутата с толерантността си северна страна за 77-те трупа Брайвик може да получи максимум 21 години затвор. Другият вариант е да го вкарат в психиатрична клиника. Звучи доста по-добре. Там ще научи що е то „мултикултурализъм” в най-неподозираните му форми. А и ще стои до живот…

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Иваил цар

Ivail 2 korica predna half small

"Иваил цар", книга втора - исторически роман за противоречив владетел, загадъчна личност, дързък войн и вдъхновяващ човек. 


ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

romani torlaka

 

  •     Ако още не сте прочели Северозападната трилогия ("Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде..."), може да си я поръчате в пакет трите книги за 40 лв. вместо за 43 лв.
  •     Ако пък искате Трилогията плюс двете части на "Иваил цар", може да вземете петте книги за 68 лв. вместо за 73 лв.
  •     При поръчка на над три книги - подарък памучна торбичка с цитат!

 ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

Публицистика

КАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ БЕ, НИВАЛЯШКИ!?

ruski interesi bg

Президентът ти отива на сбирка на прорастващите комуно-носталгици в Кошице и (почти, защото комунистите предпочитат подривната дейност, а не аргументите) в прав текст заявява на Б 9, че е там, за да защитава „българските“ енергийни проекти. Разбира се, всеки, който не е имбецил, е наясно колко са български „българските“ енергийни проекти. Десетилетия цялата българска енергетика е толкова българска, колкото ниваляшка, матрьошка, водка „Путинка“, паметник „Альоша“. А президентът ни льотчик кристално ясно показа, че е поне първите две. Само че се клатушка все на Североизток, а всяка по-мъничка матрьошка е направена от все по-твърд кремльовский… минерал.

„И искам да заявя не само че България не е троянският кон на Русия в НАТО…“. Това пък премиерът ни изцепи след срещата с генералния секретар на Северноатлантическия пакт  Йенс Столтенберг. Няма да влизам в подробности. Моите разсъждения са излишни. Просто ще предам част от думите на самия пожарникар-слънце. Е, няма да се сдържа и лекичко да ги коментирам, но това си ми е в „натюрела“. Бих използвал „така съм закърмен“, но нали „всички тук парлеву франсе“?

“Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци – много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема”.

Значи, ето интерпретация. Не е меродавна, но пък може и да се окаже вярна. Особено на базата на дедукцията. Идва първо тъщата. Вие сте човек зависим от бурканите, която ви изпраща тя. Но не с паприкаш, а с евро. Пълни догоре. Нито паприкаш можете да правите, нито евро можете да изкарвате, ако няма хранилка, на която да висите като прани гащи. Подхвърляте си някоя мила, някоя лицемерна, някоя откровено лъжлива реплика. После тъщата си тръгва. По живо, по здраво. И кой идва веднага след нея? Мама!

От тъщата може да сте зависим заради бурканите, но мама хем носи повече буркани, хем от нея сте зависим и емоционално. Независимо дали сте президент, премиер или кмет на Долно Нанагорнище. И казвате на мама всичко, което сте си изприказвали с тъщата. Матушка ви е по-важна, макар и да се правите, че държите на тъщата, която прави много повече за семейството ви, макар и да дава по-малко буркани, тъй като еврото е с по-висока стойност от рублата. Просто е. Вие сте оплетен в мрежите на матушка още изначално. Тя ви е давала по рубла и пе‘десе‘ за закуска, за да станете президентчик или премиерчик. И това ви прави до гроб признателни. А народът ви да го духа и да размята флагове на ЕС колкото си иска.

И накрая, съвсем извън интерпретациите, бурканите и зависимостите. Всъщност, не, айде да е за зависимостите. Зависимости без абстиненция не се лекуват. Докато Националният ни празник е на ден, на който две империи, Руската и Османската, са подписали прелиминарен (предварителен) мирен договор помежду си, ние няма да сме суверенна държава. Да, може да се опонира, че това едва ли е най-големият ни проблем. И ще бъде правилно. Не е, но е симптоматично. Защото показва и защо бюрокрацията ни е по-голяма от кремълската, и защо яваш-явашът, алъш-веришът и бакшишът ни надминават оня по времето на Абдул Меджид I.

Та, така. На когото му се празнува, да се увива с национални флагове. Аз ще празнувам на 24-и май, 6-и септември и 22-и септември. Или пък, когато президент и премиер ни станат някакви личности, а не подкупни ниваляшки…

---

Tекстът е публикуван в сайта Биволъ.

В медиите

Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Интервю с Торлака и с коректора на романа д-р София Мицова от Югозападния университет

torlaka blagoevgrad

"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол" -  д-р Мицова.
Може да чуете интервюто с автора и коректора на книгата тук.

 

Снимки

rosen-manchev.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...