ТИЯ ГАДНИ ДВЕ-ТРИ МЕДИИ

geshev cacarov chavdar nikolov

Така, нека обясня, защото някои хора май не разбират от дума. Някой, не знам кой, честно да си призная, е приписал на разните вестничета, сайтчета, телевизийки и радийца съвсем незаслужената и помпозна титла „четвърта власт“. Дотук добре, нали уж се водим част от демократичния свят, щом искат да се бият в гърдите, че са четвърта власт, тяхна воля, какво толкова? Но!

Абе, момченца и момиченца, аз казах ли ви на вас в прав текст, по Националната телевизия при това, че не съм привърженик на разделението на властите? В този ред на мисли, като сте четвърта власт, защо десетина-петнайсет журналистчета, скупчени в две-три медии, си позволяват да говорят срещу мен? Някой би могъл да опонира, че не говорят лично срещу мен, а срещу това, че не познавам Конституцията, вдигам пушилка за щяло и нещяло, правя показни арести, без да имам никакви доказателства, доволно често се изказвам неподготвен, арогантен съм и цялостното ми същество тотално не отговаря на представата на който и да било здравомислещ човек за Главен прокурор на държава. Е, ако не става дума за Северна Корея, Еритрея или Централноафриканската република по време на император Жан-Бедел Бокаса, разбира се.

Аз обаче пак ще повторя, че не съм привърженик на разделението на властите. Ние трябва да се крепим взаимно, така да се каже. Аз съм единственият кандидат за Главен прокурор, нали така? Значи съдебната власт ми е дала единодушно подкрепата си (оставете ги тия няколко магистратчета и пловдивските адвокатчета, дето подскачат; нещо са се объркали, скоро ще ги вкарам в ред). Изпълнителната власт също ми даде подкрепа. Министър Барни съвсем по своему склопи уши и се направи, че не чува гласа на хиляди хора, които искаха да издигне оня разбивач на стабилността, Бойко Атанасов, за Главен прокурор. Защото знае, че щом цар Цацаров завещава скиптъра на мен, значи всеки друг, дръзнал да протегне ръка към короната, е потенциален узурпатор. За законодателната власт няма какво да приказваме, там всичко ми е в кърпа вързано. Представителите ѝ знаят, че ако не съм аз Главен прокурор, може и да дойде някой, на когото да му хрумне да спазва законите и тогава официалното облекло на кажи-речи 90% от депутатите ще бъде на бяло-черни райета.

И остана тая гадна четвърта власт. Всъщност, до само една малка част от нея, защото почти всички така наречени медии в България си кротуват, когато някоя от другите три власти кривне от правата. Та дори и да кривне толкова здраво, че да наруши абсолютно всички писани и неписани закони. Има обаче едни мечтатели за правова и уредена държава, които, напук на всичките ни призиви, мои и на колегите, които ме издигнаха единодушно като на Конгрес на ЦК на БКП в доброто старо време, да млъкнат и да не ми вадят посраните гащи от перачницата, не млъкват. Не мога да разбера какво те не разбраха, макар и да им го казах в прав текст, пък и да предприех разни мерки, за да ги накарам да се кротнат. Не схващам, има ли някаква пречка да пишат и говорят за новите цици на някоя попфолкаджийка, за ръста на БВП (разбира се, без да споменават, че сме безнадеждно напредващи по бедност в рамките на ЕС), за реновирането на нова отсечка по магистрала, построена преди по-малко от половин година, ако щете.

Знаете ли какво би се случило с такива мрънкащи журналисти по времето на Йосиф Висарионович? Защото аз знам. В милиционерската академия ме подковаха, научиха и изградиха като характер. Някои му викат „промит мозък“, но това не е от значение за мен. Аз съм бъдещият Главен прокурор, какво друго трябва да ме интересува? За седем години ще съм част от командващите срасналите се власти и ще мога да използвам съвсем легитимна държавна институция с изключителни правомощия, за да смачкам всеки, който работи срещу политическите или икономическите интереси на ортаците ми. Това, в което се кълна обаче, е да обявя война на тия няколко журналистчета, които дръзват да се противопоставят трите власти да нямат разделение, а четвъртата да вади на показ кирливите ни ризи. За да има силна милиционерска държава трябва да всички да внимават какво говорят!

Карикатура: Чавдар Николов за “Шоуто на Слави”

---

Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

posleden moment

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на 8 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 108 вместо 118 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

ТЪРСЯ КАСКЕТА!

geshev kasket

Дотегна ми от злите хорски езици и рекох като Диоген да запаля една факла и да тръгна по света. Той е търсил човека. Явно му е трябвал човек. Аз пък търся Каскета, защото ми липсва християн-социалистическа патриотична законност.

Само един от десет сред сънародниците ми одобрявал дейността на Каскета, та ми се стори несправедливо и реших да го потърся, за да го питам как е възможно. Щеше ми разбера за това ли е обиден и не се появява по медиите да разказва словоохотливо за себе си, за политическите си убеждения, за суровата си борба с битовата престъпност, за невинността на всички „едри риби“, както същите ония зли езици наричат знатните ни политически и икономически люде. Все неща, които правеше само до преди няколко месеца.

Прочети още...
 

Снимки

ot-chitateli-013.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...